DİJİTAL YETKİNLİKLER, DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇ DUYDUĞU YETENEKLERE VE BEKLENTİLERE UYUM SAĞLANMASINI KOLAYLAŞTIRMAKTIR. DİJİTAL ÇAĞIN YAYGINLAŞMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BU YETKİNLİKLERE SAHİP OLARAK HEM GÜNÜMÜZE HEM DE GELECEĞE HAZIRLANMALIYIZ.
Dijital Haklar
Dijital ortamda yapılan her işlem ve verilen her bilgi üzerinde haklarımızın olduğunun farkında olunmalıdır. Erişim hakkı, gizlilik hakkı, kişisel verilerin korunması gibi çok sayıda haklarımız vardır. Bunları bilerek hareket etmemiz çoğu noktada kilit rol oynayacaktır.
Bilgi Analizi
İnternet üzerinde yer alan bilgilerin bulanarak analiz edilmesi olarak düşünülebilir. Dijital ortamda yer alan bilgiler beraberinde bilgi kirliliği de ciddi boyutlara ulaştırmıştır. Hangi bilgiye ihtiyacımız olduğu bu yetkinliği işaret etmektedir.
İletişim
Dijital teknolojilerin kullanılarak iletişim sağlanabilmesi olarak tanımlanabilir. İletişim için e-posta, mobil uygulamalar, akıllı cihazlar gibi teknolojileri kullanabilmektedir.
Dijital Güvenlik
Dijital güvenlik, dijital ortamda yapılan işlemler ile ilgili olarak riskleri ve tehditleri engelleme becerisidir.
Dijital Yetkinlikler ve İnsan Kaynakları
Dijital yetkinlikler, iş dünyasının önemli bir parçasıdır. Çalışanlar ve adaylar kadar insan kaynakları uzmanları için de bu yetkinlikler önemlidir.
Referanslar
Farrer, L. (2020). 5 Proven benefits of remote work for companies. https://www.forbes.com/.
Nalbantoğlu, C. B. (2021). Covid 19 Sürecinin Dijital Dönüşüme Etkileri.
Dijital çağa Uyum Sağlama. HumanRate. (2021, March 15). https://humanrate.net/2343-2/.
COVID-19 DÖNEMİNDE UZAKTAN ÇALIŞMA REHBERİ. (n.d.). https://ailevecalisma.gov.tr/media/65289/covid-19-doneminde-uzaktan-calisma-rehberi-13012021.pdf.
Real, J. C., Leal, A., & Roldan, J. L. (2006). Information Technology as a Determinant of Organizational Learning and Technological Distinctive Competencies. Industrial Marketing Management, 35, 505-521.